Een bericht uit RODI.NL Castricum:
Iets aangepast door Henk Sentel.
Onze verslaggever Kunst, Mieke Rozing bracht een bezoek aan kunstenaar Gerard Luten in Akersloot. Gerard is een schilder die graag werkt in de stijl van de oude meesters zoals Rembrandt, Vermeer en Frans Hals. Om te komen tot zijn eigen meesterwerken heeft hij een fotostudio in zijn atelier. Daarin legt hij zijn composities vast. Zo heeft hij extra houvast bij het schilderen. Gerard vertelt vol passie over zijn grote hobby, waarmee hij sinds jaren al zijn dagen doorbrengt. Mieke is erg benieuwd naar de man achter deze kunstenaar en zijn passie voor olieverf.


GEBOREN IN UITGEEST
Daar runde hij 50 jaar lang een kozijnen-fabriek in Akersloot. Nu hij met pensioen is actief met tekenen en schilderen. Gerard: “Toen ik jong was volgde ik in Leiden een cursus fotografie. Op een dag stond ik te wachten voor een opdracht. Leunend tegen een oud gebouw ontdekte ik dat het de lagere school bleek te zijn van Rembrandt van Rijn. Daar werd het idee geboren om ook eens te gaan schilderen. Op mijn dertiende volgde ik een cursus tekenen en schilderen, ik had die gewonnen bij een tekenwedstrijd van Famous Artist Course for Talented Young People.” Maar nadat Gerard verkering kreeg met zijn huidige vrouw, raakte het schilderen helaas op de achtergrond. Pas toen hij met pensioen ging kreeg hij weer de kriebels. Hij pakte het schilderen weer op in het:
PODIUM VOOR FIJNSCHILDERS
het Podium voor fijnschilders kwam in beeld bij 'Atelier Henk Sentel' te Heemskerk, vele jaren volgde hij daar fijnschilder techniek lessen, olieverf kreeg hem in de greep, het is nu zijn passie, hij kan niet meer zonder. Zijn postzakken thema uitgevoerd in bijzondere Trompe-I'oeil's (Een trompe-l'oeil is een afbeelding in de beeldende kunst waarbij opzettelijk een optische illusie is gecreëerd) zijn een staaltje van concentratie, nauwkeurigheid en geduld, dat laatste daar kan Gerard wel raad mee

Gerard is zeven dagen per week te vinden in zijn atelier. “Het portretschilderen in de stijl van de oude meesters spreekt mij het meest aan. De tijd waarin deze mensen leefden vind ik boeiend. Ik verdiep me in deze tijd door musea te bezoeken of gewoon te googlen. Zo kom ik in een bepaalde flow, waardoor ik makkelijker kan schilderen.”
Gerard schildert ook regelmatig Jopie Huisman-achtige opstellingen. ‘Echt ouwe meuk zoals een oude postzak of typemachine. Dat vind ik mooi. De spullen die ik schilder vind ik vaak op de online rommelmarkten.
GELUKSGEVOEL
Als een schilderij goed gelukt is geeft het Gerard een ultiem geluksgevoel. “Ik ga soms helemaal op in wat ik schilder, dan vergeet ik alles om me heen. Leren schilderen is ook de dingen om je heen met andere ogen bekijken. Als je het kijken bewuster kunt ervaren is het echt een verrijking van je leven. Het zou heel mooi zijn als de lezers van jullie krant dat ook ontdekken!”
LEVENSKUNSTENAAR
Hij is een levenskunstenaar die alles met overgave doet, maar het liefst wel zo comfortabel mogelijk. Zo heeft hij bijvoorbeeld een standaard voor z’n tablet gemaakt, die hij aan zijn schildersezel heeft gemonteerd. Zo kan hij afbeeldingen tot in detail bestuderen.

Reactie plaatsen
Reacties
Dag Gerard, een reactie is altijd leuk om te krijgen, graag ben ik de eerste die op deze blog-post geheel aan jou gewijd reageer, jij als geen ander laat zien waar talent en doorzettingsvermogen toe leiden kan, ik ben bijzonder blij dat jij de keuze liet vallen op het podium voor fijnschilders en je daar de kneepjes van 'fijnschilderen' en de techniek eigen maakte, wat was dit een mooie tijd waar ik en ook jij met plezier op terug kijkt, jij in je prachtige atelier in Akersloot en ik op ons heerlijke appartement. Dat onze vriendschap er nog lang moge zijn. Veel succes met het liefste wat jij doet, schilderen!